Jericho, de oudste stad ter wereld

De bekende stad Jericho ligt in het westen van Israël, vlakbij de Dode Zee en Jeruzalem. Jericho staat ook wel bekend als de ‘palmenstad’, omdat ze door haar vruchtbaarheid als een groene oase in de dorre woestijn is. In Jericho is veel te zien tijdens je vakantie in Israël, het is de oudste bewoonde stad ter wereld! Er zijn dan ook veel opgravingen gedaan, die veel zeggen over de geschiedenis van Israël. Naast de ruïnes is er nog meer te bewonderen, zoals de vruchtbare omgeving en Bijbelse plaatsen. Kortom, tijdens je vakantie is hier genoeg te zien.

Vakantie Israël boeken? Bekijk het vakantie aanbod van Kras!

Vakanties Israël

Geschiedenis

Jericho, ruïnes, vakantie in IsraëlZoals gezegd is Jericho de oudste stad ter wereld, waarschijnlijk ouder dan 10.000 jaar! Doordat Jericho al zo lang bestaat, heeft de stad een rijke geschiedenis. Er zijn in al die tijd nederzettingen geweest op verschillende plaatsen. Daarnaast is de stad ook meerdere keren totaal verwoest. De oudste nederzetting lag zeer waarschijnlijk op de plaats van Tell es-Sultan. Door opgravingen werd duidelijk dat Jericho ommuurd was, maar welk doel deze muur had is onbekend. Ook is er een neolithische toren opgegraven en veel voorwerpen zoals amuletten, potten, juwelen en edelstenen.

Val van Jericho in de Bijbel

De historische stad Jericho wordt in de Bijbel meerdere keren genoemd. Het bekendste Bijbelverhaal is dat van de ‘Val van Jericho’. In het Bijbelverhaal werden de muren van de stad verwoest door bazuingeschal en het juichen van de Israëlieten. God gaf ze de opdracht om zes dagen lang iedere dag een ronde om de stad te lopen. Op de zevende dag moesten er zeven ronden gelopen worden. Toen daarna op de bazuinen geblazen werd en het volk van Israël juichte, vielen de muren van Jericho en werd de stad veroverd (Jozua 6). Als je je dit bedenkt tijdens je vakantie, krijgt het bezoek aan Jericho een extra lading.

Maar Jericho wordt vaker genoemd in de Bijbel. Jezus is namelijk ook verschillende keren in Jericho geweest. Hier gaf hij de blinde Bartimeüs weer zicht (Mattheus 20) en ontmoette hij de tollenaar Zacheüs (Lukas 19). Ook liet hij hier zijn discipelen weten dat hij in Jeruzalem verraden zou worden (Mattheus 20). Verder staat in het Oude Testament dat de profeet Elisa een van de zoutwaterbronnen veranderde in een zoetwaterbron door er zout in te gooien (2 Koningen 2). Vandaag de dag is er nog steeds een fontein te zien die de Bron van Elisa wordt genoemd.

Vakantie naar Jericho

Ontdek de Bijbelse sporen in de stad Jericho tijdens een vakantie in Israël. Bekijk het aanbod reizen van de christelijke reisorganisatie Goed Idee Reizen en bezoek de plek waar het bijbelverhaal ‘de val van Jericho’ zich afspeelde.

Bezienswaardigheden tijdens je vakantie

In Jericho is veel te zien tijdens je vakantie. Hieronder vind je de must-sees voor tijdens je vakantie in Israël op een rijtje.

Berg der Verzoeking

Berg der Verzoeking, Jericho, vakantie in IsraëlEen van de bekendste bezienswaardigheden in Israël is de Berg van de Verzoeking. In de Bijbel staat het verhaal dat Jezus 40 dagen heeft gevast en vervolgens werd verzocht door de duivel. Waarschijnlijk is de Berg der Verzoeking de berg waar dit plaats vond. De berg is zo’n 350 meter hoog en kijkt uit over de stad. Onderaan de Berg der Verzoeking ligt een klooster en vanaf de berg heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Aanrader voor je vakantie!

Qasr al Yahud

De doopplaats Qasr al Yahud ligt vlak bij Jericho aan de rivier de Jordaan. Volgens de overlevering werd Jezus op deze plek gedoopt (Mattheus 3). In de omgeving zijn veel kloosters en kerken die illustreren hoe belangrijk deze plaats in Israël is voor pelgrims.

St. George klooster

Het st. George klooster, ook wel Mar Jaris klooster genoemd, is gebouwd in een rotswand. Het schitterende complex heeft koepels en torentjes die mooie afsteken tegen de zandkleurige achtergrond. Een must-visit tijdens je vakantie in Israël!

Ontdek Jericho tijdens je vakantie

Bekijk het aanbod reizen door Israël van Tui en ontdek de eeuwenoude stad Jericho en nog vele bezienswaardigheden. Bekijk het aanbod van Tui.

Vakanties Israël

Boom van Zacheüs

Volgens het Bijbelverhaal in Lukas 19 ontmoette Jezus hier de tollenaar Zacheüs. Toen Zacheüs hoorde dat Jezus in de stad zou komen, klom hij in een vijgenboom om alles goed te kunnen zien. Jezus zag hem en riep hem bij zijn naam. Zacheüs werd zo geraakt door Jezus dat hij zijn bezittingen aan de armen in Israël gaf en vergoedde wat hij mensen had afgeperst. In Jericho is een eeuwenoude, indrukwekkende boom te bewonderen die volgens de overlevering de Boom van Zacheüs is.

Grotten van Qumran

Dode Zee, vakantie in Israël, Qumran, rollenIn de grotten van Qumran, ook wel Kirbet Qumran genoemd, zijn de wereldberoemde Dode Zee-rollen van Israël gevonden, die tentoongesteld zijn in Jeruzalem. De Dode Zee-rollen bevatten een kleine duizend documenten en zijn ongeveer 2250 jaar oud. Ze vertellen veel over de geschiedenis van Israël en zijn de oudste handschriften van de Bijbel. Een aanrader tijdens je vakantie!

Opgravingen

In en om Jericho zijn veel opgravingen gedaan, die steeds meer prijsgeven over het verleden van deze oude stad. In Tell Es-Sultan zijn ruïnes te bewonderen uit de steen-, brons- en ijzertijd. In Tulul Abu el-‘Alayiq zijn de paleizen van Herodes te vinden. Herodes bracht hier de winters door, omdat in deze streek de temperatuur dan erg aangenaam is. Ook de overblijfselen van de suikermolens in Tawahin es-Sukkar uit het kruisvaarderstijdperk leren je tijdens je vakantie in Israël veel over de geschiedenis.

Andere interessante ruïnes zijn die van de Byzantijnse synagogen in Na’aran. Hier zijn prachtige mozaïeken te bewonderen. Bij Nabi Musa is een graftombe voor Mozes te zien, een heilige plek in Israël voor moslims. Het schitterende complex is zeker een bezoekje waard. De lichtblauwe koepels van Nabi Musa vormen een mooi contrast met de woestijn. Genoeg te zien tijdens je vakantie dus!

Waar ligt Jericho?

Jericho ligt op de Westelijke Jordaanoever ongeveer 15 kilometer van de Dode Zee. Bekijk op de kaart waar Jericho precies ligt.

photo by: seetheholyland, Abraham, Werner 

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world