Hebron

De eeuwenoude stad Hebron ligt in Palestina op de Westelijke Jordaanoever, die door Israël bezet is. In Hebron woont dan ook een gemixte bevolking: je vindt er een grote groep Palestijnen en een aantal Joodse nederzettingen. Hebron is een van de oudste steden ter wereld die continue bewoond is gebleven en er is veel te zien uit vroegere tijden. De Bijbelse geschiedenis is er haast voelbaar, het is niet voor niets een van de vier heilige steden in Israël. Veel te ontdekken dus tijdens je vakantie!

Vakantie Israël boeken? Bekijk de aanbiedingen van Tui!

Geschiedenis

Hebron, strijd, geschiedenis, joden, vakantie in IsraëlHebron is al duizenden jaren oud, de stad is waarschijnlijk in de 18e eeuw voor Christus gesticht. In al die tijd heeft Hebron verschillende heersers gekend, waaronder de Romeinen, Ottomanen en Egyptenaren. In Tel Rumeida, het oude Hebron, zijn veel opgravingen gedaan om meer te leren over de geschiedenis van Israël. In de stad speelt al eeuwenlang een strijd tussen de moslims en de Joden, onder andere om de heilige Grot van de Aartsvaders. Dit, en de grote immigratie van Joden naar Israël, leidde in 1929 tot een bloedbad in Hebron. Bij dit bloedbad werden 67 Joden vermoord. In 1994 werd wraak genomen door een schietpartij in de Ibrahimi-moskee, 29 moslims werden hier vermoord. De autoriteiten van Israël namen afstand van deze aanslag.

Tijdens de Zesdaagse Oorlog werd Hebron door Israël veroverd, sindsdien is Hebron bezet gebied. De stad op de Westelijke Jordaanoever is toegankelijk voor toeristen, maar in sommige perioden wordt aangeraden om de stad niet te bezoeken in je vakantie. Vandaag de dag is Hebron verdeeld in twee gebieden: H1 en H2. Het grootste gebied met veel Palestijnen, H1, valt onder Palestijnse Autoriteit. H2 valt onder Israël, dit gebied is veel kleiner en er wonen veel Joden.

Hebron in de Bijbel

In de Bijbelse Geschiedenis wordt Hebron vaak genoemd. Het is bijzonder om in je vakantie hierbij stil te staan. Het bekendste voorbeeld is dat van Abraham, die hier de Grot van Machpela kocht om zijn vrouw Sarah te begraven (Genesis 23). Later werden ook Abraham, Izak, Rebekka, Jakob en Lea hier begraven. Koning David werd hier tot koning gekroond (2 Samuël 5) en zijn zoon Absalom kwam hier tegen hem in opstand (2 Samuël 15). Verder wordt beschreven hoe Jozua de stad veroverde op de Amorieten (Jozua 10).

Ontdek de Bijbelse geschiedenis van Hebron

Ontdek de Bijbelse geschiedenis van Hebron tijdens een vakantie in Israël. Boek een christelijke reis bij Tui en ontdek de plek waar o.a. Koning David werd gekroond.

Bezienswaardigheden in je vakantie

Deze bijzondere plaats in Israël heeft bezoekers veel te bieden tijdens een vakantie. Liefhebbers van cultuur en geschiedenis kunnen in dit gedeelte van Israël hun hart ophalen. De stad hoort niet voor niets samen met Jeruzalem, Safed en Tiberias bij de vier heilige steden. Hieronder staan de mooiste bezienswaardigheden voor je vakantie op een rijtje.

Ontdek de historie van Hebron tijdens je vakantie in Israël!

Boek je reis

Graftombe van de Aartsvaders

Graftombe Aartsvaders, Hebron, Bijbel, vakantie in Israël

De bekendste plaats in Hebron is ongetwijfeld de Graftombe van de Aartsvaders, ook wel het Graf van de patriarchen en Spelonk van Machpela genoemd. Een must-visit tijdens je vakantie in Israël. Het is het graf van de Aartsvaders en Aartsmoeders, Abraham, Sarah, Izak, Rebekka, Jakob en Lea. De Graftombe van de Aartsvaders wordt door de Joden en de moslims als heilig gezien, daarom zijn op de grotten de Ibrahimi-moskee en een synagoge gebouwd.

De grotten waarin de beenderen van de Aartsvaders liggen zijn niet toegankelijk. De grot heeft twee ingangen, in het verleden was het wel mogelijk om in de grot te kijken. Rondom de Graftombe van de Aartsvaders heeft Herodes de Grote een enorme muur van steen gebouwd. De muur is zo’n 2 meter dik en soms wel 18 meter hoog! Het is het enige bouwwerk van Herodes dat volledig bewaard is gebleven. Een een echte aanrader tijdens je vakantie in Israël.

Ontdek de bezienswaardigheden in Hebron

Bekijk het aanbod vakanties in Israël van 333Travel en ervaar de mooiste bezienswaardigheden in Hebron. Bekijk het aanbod van 333Travel.

Tel Rumeida

Tel Rumeida is het oude gedeelte van Hebron waar veel opgravingen zijn gedaan. Tijdens je vakantie in Israël is hier dus veel te zien. In Tel Rumeida ontdek je eeuwenoude gebouwen en de geschiedenis van Israël. In dit gedeelte van de stad zijn een aantal Joodse nederzettingen, interessant om hier eens een kijkje te nemen tijdens je vakantie.

Markt

Een van de dingen die je zeker moet bezoeken tijdens je vakantie is de markt van Hebron. Hier vind je alles wat je nodig hebt, van eten tot souvenirs. De drukte, de smalle straatjes en de mix van geuren laten je pas écht kennismaken met de cultuur van Israël!

Graftombe van Abner Ben-Ner

Een van de graftombes in Hebron die je zeker moet bezoeken in je vakantie is die van Abbner Ben-Ner, de bevelhebber van koning David. In het Bijbelboek 2 Samuel 3 wordt beschreven hoe koning David Abner begraaft en huilt. Het graf van Abner Ben-Ner ligt vlakbij de Graftombe van de Aartsvaders.

Eik van Abraham

Een klein stukje lopen buiten de stad staat de Eik van Abraham. Bij deze eik zou Abraham het bezoek van God hebben gekregen (Genesis 18). Hier kreeg Abraham te horen dat hij en Sarah een kind zouden krijgen.

Plattegrond Hebron

photo by: Flavio, Flavio, Winterburn

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s