Vakantie Bethlehem Israël

Het eeuwenoude Bethlehem ligt in het midden van Israël, vlakbij Jeruzalem, de Dode Zee en Jericho. Het kleine dorpje is wereldberoemd doordat Jezus hier geboren werd, het is dan ook een belangrijke plaats voor pelgrims in Israël. In Bethlehem, wat Broodhuis (Beit Lechem) betekent, zijn veel bezienswaardigheden te vinden tijdens je vakantie. Zo staat hier de Geboortekerk, die na de Heilige Grafkerk in Jeruzalem de belangrijkste kerk van Israël is. Ook zijn er verschillende grotten en Bijbelse plaatsen te bewonderen tijdens je bezoek aan Bethlehem, die je een beeld geven bij de Bijbelse geschiedenis.

Boek je vakantie naar Bethlehem met 333Travel!

Geschiedenis

Bethlehem, vakantie in Israël, muur, westoeverbarrière

Bethlehem bestaat al eeuwenlang, waarschijnlijk al honderden jaren vóór de geboorte van Jezus. In al die tijd heeft de stad veel meegemaakt, zoals de Romeinse overheersing in Israël en het Kruisvaarderstijdperk. De Romeinse keizer Constantijn de Grote, die positief stond tegenover het christendom, liet over de vermoedelijke geboorteplaats van Jezus een schitterende basiliek bouwen. Deze Geboortekerk was af in 334 en werd in 565 gerestaureerd na een brand. De Geboortekerk is een van de oudste kerken ter wereld en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Bethlehem en Israël.

Nadat in 1948 de Staat Israël werd uitgeroepen, vluchtten veel Palestijnen naar Bethlehem (Palestijns grondgebied) waar ze in vluchtelingenkampen werden opgevangen. Mede hierdoor wonen er nu veel moslims in Bethlehem, dat vroeger bijna alleen maar christenen kende. Tegenwoordig is een groot deel van de stad omgeven door de Westoeverbarrière, een muur van 8 meter hoog. Op die manier kunnen de Israëlische militairen, die Bethlehem toegeëigend hebben, de stad bewaken. De illegale Westoeverbarrière is volgens de VN in strijd met mensenrechten, maar er zijn nog nooit consequenties aan verbonden voor Israël.

Ontdek de geschiedenis van Bethlehem

Bekijk het aanbod vakanties in Israël van Tui en ontdek de geschiedenis van Bethlehem en vele bezienswaardigheden.

Bijbelse geschiedenis

Als geboorteplaats van Jezus speelt Bethlehem een belangrijke rol in de Bijbelse geschiedenis. Ook in het Oude Testament en de Joodse Tenach wordt Bethlehem genoemd. Het Bijbelboek Ruth vertelt hoe het gezin van Elimelech en Naomi vanuit Bethlehem door hongersnood naar het buurland van Israël, Moab, verhuist. Hier trouwen de twee zonen met Moabitische vrouwen, Orpah en Ruth. Elimelech en zijn twee zonen sterven in Moab waardoor Naomi met Ruth terugreist naar Bethlehem. Hier ontmoet Ruth haar nieuwe man Boaz, waarmee ze Obed krijgt. Obed is de opa van de toekomstige koning David.

De geboorte van Jezus wordt beschreven in de Bijbelboeken Mattheüs en Lukas. Jozef en de zwangere Maria trekken vanuit Nazareth naar Bethlehem voor een volkstelling. Wanneer ze aankomen in de stad moet Maria bevallen. Omdat ze nergens onderdak kregen, beviel Maria in een stal. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt was dit geen houten huisje. Het was hoogst waarschijnlijk een grot waarin de lammetjes (voor het Paasfeest in Jeruzalem) konden overnachten. Vervolgens werd Jezus in een voerbak van de lammetjes gelegd. Bijzonder om dit te beseffen tijdens je vakantie.

Bezoek de geboorteplaats van Jezus

Ontdek de Bijbelse sporen in Bethlehem tijdens een vakantie in Israël. Boek je christelijke reis bij Tui en ontdek alle mooie bezienswaardigheden van Israël.

Vakantie Bethlehem – bezienswaardigheden

Kribbeplein, Bethlehem, vakantie in IsraëlDe rijke geschiedenis van Bethlehem heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Pelgrims en liefhebbers van geschiedenis zijn hier dan ook op de juiste plek tijdens een vakantie. Hieronder staan een aantal bezienswaardigheden die je gezien moet hebben tijdens je vakantie in stadje in Israël.

Kribbeplein

Aan het Kribbeplein zijn de mooiste historische gebouwen van de stad te vinden. Bij het Kribbeplein staan de Geboortekerk, de Omarmoskee en Vredescentrum. Ieder jaar wordt hier het kerstfeest uitgebreid gevierd. Een schouwspel van optochten, kleurrijke versieren, lichtjes en sterren dat je niet mag missen tijdens je vakantie in Israël. Op 2e kerstdag worden er vaak vredesdemonstraties gehouden.

Geboortekerk

Geboortekerk, Bethlehem, vakantie in israëlDe wereldberoemde Geboortekerk aan het Kribbeplein is een must-see tijdens je vakantie. De schitterend versierde kerk is een van de oudste ter wereld en gebouwd boven de vermoedelijke geboorteplaats van Jezus. Van buitenaf lijkt de Geboortekerk op een simpele, Middeleeuwse vesting, maar schijn bedriegt. Eeuwenoude mozaïeken, indrukwekkende pilaren, gouden decoraties en koningsblauwe tapijten sieren de binnenkant van de Geboortekerk. Aan de muren zijn fascinerende muurschilderingen te bewonderen.

De Geboortegrot is door twee ingangen via de Geboortekerk te betreden. De Geboortegrot is versierd met lampen, schilderingen, een zilveren ster en een heilige kribbe. Een aanrader voor tijdens je vakantie in Israël!

Herdersvelden

Op de herdersvelden buiten Bethlehem, die ook worden beschreven als de velden van Efratha, grazen vandaag de dag nog steeds kudden schapen. Als je deze tegenkomt tijdens je vakantie in Israël waan je je even in vroegere tijden. Vroeger graasden de lammetjes hier op de herdersvelden, voor ze geslacht werden op het Paasfeest in Jeruzalem. Ook zagen de herders hier de ster die ze naar Jezus geboorteplaats leidde.

Omarmoskee

De Omarmoskee ligt aan het Kribbeplein, vlakbij de Geboortekerk. De Omarmoskee werd gebouwd voor kalief Omar ibn al-Khattab in 1860. De toenmalige heerser Omar kwam naar Bethlehem om ervoor te zorgen dat de christenen met respect werden behandeld. Vroeger, toen men nog met olielampen werkte, verlichtten christenen en moslims met olie de omgeving van de Omarmoskee als teken van het vredig samenleven. Het mooie bouwwerk is een must-visit tijdens je vakantie in Israël!

Milk Grotto, Kerk van de melkgrot, Bethlehem, vakantie in IsraëlKerk van de melkgrot

De Kerk van de melkgrot, ook wel Milk Grotto genoemd, ligt een paar minuten bij het Kribbeplein vandaan. Op deze plek zou Maria tijdens het geven van borstvoeding een druppel melk hebben laten vallen, waardoor de rotsen vervolgens stralend wit werden. De plaats is erg belangrijk voor de christenen die dit verhaal geloven. Ook onder bezoekers die niet in deze gebeurtenis geloven is de schitterend versierde Kerk van de Melkgrot zeer de moeite waard tijdens de vakantie.

Graf van Rachel

Dit religieuze bouwwerk staat op de plaats waar Rachel, de vrouw van Jakob, vermoedelijk begraven werd. De geschiedenis word beschreven in Genesis 35. Het is een belangrijke pelgrimsplaats in Israël voor Joden, christenen en moslims.

Plattegrond Bethlehem

photo by: DavidPoe, annemarieangelo, Donatus, copelaes

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s