Ontdek Beër Sjeva in Israël

De levendige stad Beër Sjeva, ook wel Beersheba genoemd, ligt in het zuiden van Israël in de Negevwoestijn. Beër Sjeva betekent in het Hebreeuws ‘put van de eed’ of ‘zeven putten’. Het is de grootste stad in de Negevwoestijn en hoort bij de top 10 van Israël qua inwoneraantal. Beër Sjeva is een stad met een rijke geschiedenis en veel bezienswaardigheden. Tijdens een vakantie in Israël of een tocht door de woestijn is het de ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Vakantie Israël boeken? Bekijk het vakantie aanbod op Trivago!

Geschiedenis

Beer Sjeva geschiedenis, vakantie in IsraëlBeër Sjeva kent een veelzijdige geschiedenis met veel verschillende overheersers. De stad zou al enkele duizenden jaren voor Christus gesticht zijn. In Tel Beër Sjeva, de plaats waar de stad vroeger lag, zijn dan ook eeuwenoude opgravingen gevonden. De stad heeft veel verschillende tijdperken gekend en werd overheerst door Romeinen, Grieken, Byzantijnen, Arabieren, Turken en kwam later onder Brits Mandaat. In al die tijd bleef Beër Sjeva relatief klein, pas in het Ottomaanse Tijdperk kreeg de stad onder leiding van de Turken betekenis. De stad werd een strategische rust- en handelsplaats.

Toen de Staat Israël werd opgericht, vluchtten veel Bedoeïen die in de omgeving woonden naar andere landen en Bedoeïenendorpen. Deze dorpen worden niet door Israël erkend, wat het leven van de Bedoeïenen een stuk lastiger maakt. Ook de uitbreiding van de stad dwingt de Bedoeïenen om te verhuizen. Rondom Beër Sjeva liggen veel dorpjes waar je kunt kennismaken met deze bijzondere bevolkingsgroep.

Sjavoeot, Wekenfeest, Joodse feesten, vakantie in Israël

Beër Sjeva in de Bijbel

In de Bijbel komt de stad meerdere keren voor. De allereerste keer is als Abraham op deze plaats in Israël een put graaft en een verbond sluit met Abimelech, als bewijs dat hij nu eigenaar van de put is (Genesis 21). Hier heeft de stad ook haar naam aan te danken. Later ontstaat er ruzie over de waterput en bouwt Izak een altaar in Beër Sjeva (Genesis 26). Verder in de geschiedenis zijn de twee zonen van de profeet Samuel rechters in de stad (1 Samuel 8:2) en vluchtte Elia naar de stad toen koningin Izebel hem wilde vermoorden (1 Koningen 19:3). Ook wordt in de Bijbel vaak de uitdrukking ‘van Dan tot Beër Sjeva’ gebruikt, hiermee wordt het Israël van noord tot zuid bedoeld.

Ontdek de Bijbelse sporen van Beër Sjeva

Ontdek de Bijbelse geschiedenis van Beër Sjeva tijdens een vakantie. Boek je christelijke reis bij Tui en ontdek de vele bezienswaardigheden in Israël.

Bezienswaardigheden

In de diverse stad is veel te zien tijdens een vakantie in Israël. De invloed van de Turkse overheersing in Israël is goed terug te zien. Het moderne, joodse gedeelte is ook zeer de moeite waard. Hier zijn onder andere de universiteit, musea en een dierentuin te vinden, leuk voor in je vakantie! Door de mix van allerlei bevolkingsgroepen is het straatbeeld in Beër Sjeva erg kleurrijk. Kortom, hier is genoeg te zien en te beleven tijdens je vakantie in Israël!

Oude Stad

Bedoeienenmarkt, Beër Sjeva, vakantie in Israël

In de Oude Stad vind je de meeste herinneringen aan het Ottomaanse Tijdperk. Hier kan je in de vakantie de eerste moskee, het Turkse treinstation, het regeringsgebouw, het gouverneurshuis (nu een kunstmuseum) en andere fascinerende bouwwerken uit die periode bewonderen. Een bezoek aan de Oude Stad neemt je mee terug in de tijd.

Bedoeïenenmarkt

De wekelijkse Bedoeïenmarkt is al meer dan honderd jaar oud en wordt vaak bezocht tijdens de vakantie. De sfeervolle, kleurrijke markt laat je kennismaken met de oosterse cultuur. Naast kraampjes waar moderne waren worden verkocht zijn er ook kraampjes waar Bedoeïenen hun zelfgemaakte spullen verkopen. Je komt er van alles tegen, zoals edelstenen, tapijten en sieraden. Leuk om hier een souvenir te kopen als aandenken aan je vakantie in Israël.

Tel Beër Sjeva

De plaats waar de vroegere stad lag wordt Tel Beër Sjeva genoemd. Deze Tel is bijna helemaal opgegraven en brengt een schat van kennis over Israël met zich mee. Het is nu een nationaal park van Israël en staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. Zeer de moeite waard tijdens je vakantie!

Negev woestijn

Wanneer je tijdens je vakantie in Israël Beër Sjeva bezoekt, mag een bezoekje aan de Negev woestijn niet ontbreken. Het woeste, grillige landschap van Zuid-Israël zorgt voor een unieke ervaring tijdens je vakantie. Op een aantal plaatsen is het mogelijk om op een kameel de omgeving te verkennen. Ook kan je met tours en safari’s meegaan om zo de Negev woestijn te ontdekken. Een echte aanrader voor in je vakantie!

Op vakantie naar Beër Sjava? Bekijk de beste reisaanbieders!

Reisorganisaties

Plattegrond Beër Sjeva

photo by: Eman, Baranek

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s