Kibboets werkvakantie

Wanneer je op vakantie in Israël bent, is het leuk om meer te weten te komen over de Joodse manier van leven. Een kenmerkend onderdeel van de cultuur in Israël zijn de kibboetsen en mosjavs. Je komt ze overal tegen, ze liggen verspreid door heel Israël. Door de bijzondere manier van samenleven en samenwerken zijn de kibboetsen en mosjavs zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in Israël. Lees hier meer over kibboetsen en mosjavs in Israël!

Overnacht in een kibboets

Bij Isropa vind je een uitgebreid aanbod aan reizen waarbij je verblijft in een kibboets. Zo maak je in de meest authentieke vorm kennis met de persoonlijke service en gastvrijheid van Israël.

Bekijk vakanties

Wat zijn kibboetsen?

Mosjavs en kibboetsen in Israël, landbouwKibboetsen zijn leefgemeenschappen waarin voornamelijk Joden leven, het is een soort dorp en bedrijf tegelijk. De meeste zijn gespecialiseerd in landbouw en liggen dan ook in mooie, uitgestrekte natuurgebieden. In de kibboetsen werken alle inwoners, de Kibbutsnitz, samen in het bedrijf, het is van hen allemaal. Alles wordt er gedeeld, van opbrengsten tot persoonlijke eigendommen. Het verschilt per leefgemeenschap in hoeverre er privébezit en -tijd is, maar in bijna allemaal wordt gezamenlijk gewerkt en gegeten. Iedere Kibbutsnitz heeft zijn of haar eigen taak en helpt op die manier om de gemeenschap draaiende te houden.

Bij de meeste kibboetsen vind je enorme landbouwgronden, wijngaarden en een boerderij waar dieren worden gehouden. Op het grondgebied staan de huisjes van de bewoners, de meeste zijn dan ook net kleine dorpjes. De gemeenschappen bestaan uit meerde families, er wonen soms wel honderden gezinnen in zo’n dorpje. In totaal zijn er in Israël ongeveer 270 van deze leefgemeenschappen te vinden.

Vakantie Israël boeken? Bekijk de aanbiedingen van Tui!

Vakanties Israël

Wat zijn mosjavs?

Mosjav zijn in veel opzichten gelijk aan kibboetsen. Een belangrijk verschil is dat in een mosjavs niet alles gedeeld wordt, er is veel privébezit. Zo zijn de leden van een mosjav vaak individuele boeren, die samenwerken op het gebied van benodigdheden zoals tractors en gereedschappen. Ieder gezin in de mosjav heeft een eigen huis, eigen spullen en vaak ook eigen dieren. Wel worden in veel mosjavs ook de opbrengsten van het land gedeeld. Net als bij de kibboetsen staat iedereen voor elkaar klaar: als iemand ziek is helpen de andere gezinnen mee zodat het getroffen gezin er niet onder lijdt. Zeker een bezoekje waard dus tijdens je vakantie in Israël!

Geschiedenis

Mosjavs en kibboetsen in Israël, landbouwIn het begin van de vorige eeuw ontstonden de eerste mosjavs en kibboetsen. In 1910, nog voor het Britse Mandaat over Israël, werd de eerste kibboets opgericht. Dit was de bekende leefgemeenschap Degania aan het Meer van Galilea, ze is nog steeds in gebruik. In 1921 werd de eerste mosjav opgericht. Om Israël te koloniseren werden stukken land gekocht door emigranten, voornamelijk uit Oost-Europa, waarop gemeenschappen gingen wonen. Er worden samenlevingsvormen uitgeprobeerd waarin iedereen gelijk is en alles samen deelt. Hierdoor hoopte men dat er vrede en goede leefomstandigheden kwamen. Dit resulteerde in de eerste kibboets. Vooral emigranten gingen in deze gemeenschappen wonen en door de hechte samenwerking verliep de integratie goed.

Vroeger waren de kibboetsen en mosjavs veel hechter en collectiever dan nu. Vandaag de dag wordt er in de meeste leefgemeenschappen minder samen gedaan en zijn er meer persoonlijke eigendommen. In sommige gevallen wordt er niet meer gezamenlijk gegeten, maar bij de meesten is dit nog wel zo. Leuk om hierbij te zijn tijdens je vakantie in Israël!

Overnachtenovernachten kibboets mosjav, vakantie in Israël

Wanneer je op vakantie in Israël bent, is het een echte aanrader om een tijdje te overnachten in een kibboets! De meeste kibboetsen stellen zich erg gastvrij op en vinden het leuk om mensen uit andere landen voor een periode op te nemen. Je kan er kamers huren en in sommige gevallen ook meewerken op het land voor eten en onderdak in je vakantie. Daarnaast kan je er werken in de keuken, winkeltjes en met de kinderen. Door de ‘echte’ manier waarop je het dagelijks leven en de cultuur van Israël ervaart, is het overnachten in een kibboets erg populair tijdens een vakantie in Israël.

Bekende kibboetsen

Van de vele kibboetsen die Israël rijk is zijn er een aantal zeer populair onder bezoekers. Door de mooie ligging, de gezellige sfeer en de goede faciliteiten zijn ze zeer geschikt om te overnachten. Hieronder vind je de mooiste op een rijtje:

Noord-Israël

Midden-Israël

Zuid-Israël

photo by: Wikimedia, israeltourism

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s

Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world