Joodse cultuur

Tijdens je vakantie in Israël kom je ongetwijfeld in aanraking met een aantal opvallende elementen van de Joodse cultuur. De Sabbat, bijzondere kleding en de gemixte keuken zijn voorbeelden van de Joodse cultuur die je tegen kan komen in je vakantie. Het kan handig zijn en natuurlijk erg leerzaam om je hierin te verdiepen voor je op vakantie in Israël gaat. Hier vind je alles wat je moet weten over de Joodse cultuur in Israël!

Vakantie Israël boeken? Bekijk de vakantieaanbiedingen van Kras!

Vakanties Israël

Kleding

tefilin joodse cultuur, vakantie in IsraëlVeel mensen denken bij typisch Joodse kledij terecht aan de beroemde keppeltjes. Een keppeltje is een hoedje dat wordt gedragen door de mannen in Israël. Ze zijn er in verschillende kleuren en vormen, iedere stroming in het Jodendom heeft een eigen keppeltje. Sommigen dragen dit alleen tijdens het gebed, anderen dragen hun keppeltje de hele dag. De oproep voor het dragen van de hoedjes komt uit de Talmoed, een belangrijk boek voor het Jodendom. Het is een teken van eerbied tegenover God, die altijd boven het hoofd is en daarom moet het hoofd bedekt worden. Op sommige heilige plaatsen in Israël is een keppel ook voor toeristen verplicht, ze worden dan bijna altijd bij ingang aangeboden.

Verder worden er elke werkdag tijdens het ochtendgebed tefilin gedragen, de bekende gebedsriemen. Aan de riemen zijn zwarte doosjes bevestigd met daarin teksten uit de Torah. Ze worden gedragen op de bovenarm (bij het hart), op de hand (teken van kracht) en op het hoofd (teken van de ziel). Traditiegetrouw worden ze gedragen door mannen vanaf 13 jaar die Bar Mitswa hebben gedaan. Ook wordt tijdens het ochtendgebed het gebedskleed gedragen, de talliet. Het vierkante kleed heeft kwastjes die ook wel gedenkkwastjes worden genoemd. De plicht om de talliet te dragen komt uit de Torah en heeft een symbolische betekenis, ze herinneren aan Gods eenheid en zijn geboden.

Een andere bekende uiting van de Joodse cultuur zijn de lange haarlokken bij mannen, ze worden pejot of peies genoemd. Orthodox Joodse mannen laten deze haarlokken bij de slaap groeien, omdat de Torah het scheren van dit gezichtsgedeelte verbiedt. Ook hier wordt het gebod per stroming anders geïnterpreteerd. Andere traditionele kledingstukken zijn de kittel, een wit gewaad voor tijdens rouwdiensten en de sjtreimel, een hoed van bont voor tijdens feestelijke gebeurtenissen.

Isropa

Wil jij op vakantie naar Israël en de prachtige Joodse cultuur ontdekken? Kies dan voor een vakantie met Isropa. Zij zijn specialist als het gaat om reizen naar Israël en hebben een ruim aanbod aan reizen.

Naar Isropa

sabbat joodse cultuur, vakantie in IsraëlSabbat

De Sabbat, ook wel de Sjabbat of Sjabbos genoemd, is de rustdag in Israël. De Sabbat duurt van vrijdagavond tot zaterdagavond en is de laatste dag van de week. Er mag absoluut niet gewerkt worden, voorbereidingen worden dus al van tevoren gedaan. Tijdens de Sabbat gaan de gezinnen naar de Synagoge en worden er speciale kaarsen aangestoken. Er wordt uitgerust, lekker gegeten en tijd met het gezin doorgebracht. Er zijn veel regels aan de Sabbat verbonden, zo mag er maar een beperkt aantal stappen gezet worden en niets getild worden. Houd door de regels dus rekening met de Sabbat tijdens je vakantie, het openbaar vervoer rijdt bijvoorbeeld niet of nauwelijks.

Bar Mitswa

bar mitswa, joodse cultuur, vakantie in IsraëlEen belangrijke gebeurtenis in de Joodse cultuur is de Bar Mitswa, het moment waarop een jongen ‘een zoon van het gebod’ wordt. Wanneer een Joodse jongen dertien jaar en één dag oud is, ondergaat hij de Bar Mitswa. Meisjes vieren een Bat Mitswa in hun twaalfde levensjaar en worden ‘dochters van het gebod’. Vanaf deze leeftijd zijn beiden op religieus gebied meerderjarig en dus verplicht om zich aan Gods geboden te houden door een Bar en Bat Miswa. Het is een feestelijke gebeurtenis waarbij wordt gedanst, geklapt en gezongen. Er wordt uit de Torah gelezen en vaak worden er cadeaus meegebracht. Na de traditionele inwijding met toespraken en gebeden wordt er feest gevierd met familie en vrienden. Een Bar Mitswa laat je op een bijzondere manier kennismaken met de cultuur van Israël, dus grijp je kans als je dit kan meemaken tijdens je vakantie!

Ga op vakantie naar Israël en leer meer over de Joodse cultuur

Boek je reis

Keuken

falafel, joodse cultuur, vakantie in IsraëlWanneer je op vakantie in Israël bent, mag het eten van een traditionele maaltijd zeker niet ontbreken. De Joodse keuken is een mix van Arabische, Perzische en Turkse invloeden die samen een heerlijk geheel vormen. Er wordt veel vegetarisch gegeten, maar er zijn ook typisch Joodse maaltijden met vlees. In veel Joodse restaurants wordt het eten koosjer bereid, dat houdt in dat het voldoet aan de spijswetten van de Joodse cultuur. Zo mag er bijvoorbeeld geen vlees én zuivel in dezelfde maaltijd verwerkt zijn. Koosjer eten is een belangrijk onderdeel van de Joodse cultuur. Een must in je vakantie!

Typisch Joodse gerechten zijn Levivot (aardappelkoekjes), Kubba bamia (stoofpot), Oznei Haman (koekjes, populair tijdens het Lotenfeest) en falafel (gefrituurde balletjes met kikkererwten). Ook dranken zoals wijn zijn erg populair in Israël. Al eeuwenlang wordt in Israël wijn geproduceerd en dat is te merken. Verder zijn vruchtensappen een echte aanrader in Israël. Het fruit in het land is van zeer hoge kwaliteit en is wereldwijd geliefd.

Meer weten over de over Israël? Lees dan ook over Joodse feesten!

photo by: israelphotogallery, giffconstable, israelphotogallery

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world