Negev woestijn

De uitgestrekte Negev woestijn, ook wel Negeb genoemd, ligt in het zuiden van Israël. De woestijn loopt van de Dode Zee in het midden van Israël tot aan Eilat in het zuidelijkste puntje. Jaarlijks valt er in het gebied minder dan 200 millimeter regen. Negev wordt vertaald als ‘droog’ en ‘zuid’, een toepasselijke naam dus. In de Negev woestijn is ontzettend veel te zien: indrukwekkende landschappen, nomaden met hun vee, landbouwgebieden en onverwachte bronnen. Wie tijdens een vakantie in Israël het woestijnleven wil ervaren, moet de Negev zeker bezoeken! Lees meer over de woestijn in Israël.

Vakantie Israël boeken? Bekijk het vakantie aanbod van Kras!

Vakanties Israël

Geschiedenis woestijn Israël

Negevwoestijn, kamelen, vakantie in IsraëlDe Negev woestijn in Israël kent een rijk verleden. Er hebben veel verschillende volkeren in de Negev geleefd, zoals de Nabateeërs, Ottomanen, Filistijnen, Kanaänieten en Byzantijnen. Ze leefden van landbouw en vee. De Nabateeërs worden ook wel de ‘heersers van de woestijn’ genoemd en dat is niet voor niets. Zij hebben de bekende Specerijenroute opgezet, een handelsroute van Jemen tot aan de Middellandse Zee. Langs deze route dwars, door de droge Negev woestijn, liepen karavanen beladen met specerijen, wierrook en andere handelsvoorwerpen. Tegenwoordig zijn er nog steeds ruïnes van bouwwerken langs deze route te vinden.

Vandaag de dag leven er nog steeds mensen in de Negev: de Bedoeïenen. Zij krijgen het wel steeds lastiger, omdat hun grondgebied verder wordt ingeperkt. Dit komt onder andere door de legerbases die de regering van Israël in de Negev bouwt. Ook gaan er steeds meer inwoners van Israël in de Negev woestijn wonen, veelal in kibboetsen. Er wordt water aangevoerd vanaf het Meer van Galilea, waardoor landbouw mogelijk is. De Negev wordt hierdoor steeds groener en levendiger.

Landschap Negev woestijn

Negevwoestijn, landschap, vakantie in IsraëlHet landschap van de Negev woestijn is erg divers, als je de woestijn bezoekt tijdens je vakantie in Israël zal je je geen moment vervelen! De Negev bestaat uit indrukwekkende bergen, diepe kloven, zandduinen en wadi’s (droge rivierbeddingen). Wanneer je tijdens je bezoek op een van de heuvels of bergen beklimt, is een fantastisch uitzicht gegarandeerd. De hoogste berg in de Negev woestijn is de Har Ramon met 1037 meter. Wanneer het geregend heeft verandert de Negev in een bloemenzee, een fascinerend plaatje! Met een beetje geluk maak je dit tijdens je vakantie in Israël mee. Ook de oases zijn zeer indrukwekkend en bieden een welkome rustplaats tijdens je woestijnvakantie.

Isropa

De reisorganisatie Isropa is een typische Israël specialist met veel ervaring (45 jaar). Isropa organiseert verschillende type reizen, zoals zonvakanties, flydrives, stedentrips en rondreizen. Ook is het mogelijk om zelf een reis samen te stellen. Boek je reis naar Israël met Isropa.

Naar Isropa

Naast het schitterende landschap is er tijdens je woestijnvakantie nog meer om te ontdekken. In de Negev wonen veel soorten dieren, waaronder stekelvarkens, adelaars, schorpioenen, gazellen en antilopen. Op sommige plaatsen zijn natuurlijke reservaten ontstaan, waar je deze dieren in alle rust kunt bewonderen. Verder is ook de Mitspe Ramon krater zeker een bezoek waard tijdens je vakantie in Israël. Deze krater is ontstaan in de tijd dat dit gebied nog zee was, er zijn dan ook veel overblijfselen zoals haaientanden te vinden. In het bezoekerscentrum bij Mitspe Ramon krijg je alles over deze bijzondere krater te horen.

Activiteiten Negev

In de Negev woestijn is veel te zien en te beleven tijdens een woestijnvakantie. Hieronder vind je een aantal activiteiten die je zeker niet mag overslaan tijdens je vakantie!

Tour door de woestijn 

Negevwoestijn, jeep, tour, activiteiten, vakantie in Israël, safariEr worden in de Negev veel tours georganiseerd, die je de mooiste plekjes van de woestijn laten zien. De tours zijn veelal per jeep, zodat je de ongebaande wegen waar weinig toeristen komen kan ontdekken. Meegaan met een tour of safari tijdens je vakantie in Israël is een echte aanrader! Voor wie durft is meegaan met een nachttour een leuke uitdaging, je komt de meest bijzondere dieren tegen en je kan genieten van de uitgestrekte sterrenhemel.

Overnachten in de woestijn 

Voor degenen die de échte woestijnervaring willen beleven is een overnachting in de Negev een must-do. Overnachten in een bedoeïenentent is een unieke belevenis! Het overnachten op deze traditionele manier kan onder andere bij de ‘Mamshit Camel Ranch’. Hier geven echte Bedoeïenen uitleg over hun cultuur en levenswijze, vervolgens ervaar je dit zelf ook! Daarnaast kan je ritjes maken op een kameel door de Negev. Zeer de moeite waard tijdens je vakantie in Israël.

Breng een bezoek aan de Negev woestijn tijdens je vakantie in Israël

bekijk reisaanbieders

Sterren kijkenNegevwoestijn, sterrenkijken, activiteiten, vakantie in Israël

Doordat de Negev ontzettend groot, uitgestrekt en niet dichtbevolkt is, zie je hier de heldere sterrenhemel op een prachtige manier. Er zijn gidsen die je ’s nachts meenemen om vanaf de beste plaats in de Negev woestijn de sterrenpracht te bewonderen. Deze leerzame en indrukwekkende ontdekkingsreis is een aanrader voor in je vakantie!

Bezienswaardigheden in de Negev

Naast de bovengenoemde activiteiten is er nog meer te zien in de Negev tijdens je vakantie in Israël. In de woestijn zijn talloze bezienswaardigheden te vinden, die niet op je lijstje mogen ontbreken. Hieronder staan de mooiste bezienswaardigheden in de woestijn op een rijtje.

Steden en dorpen

Verspreid in de woestijn liggen veel steden, dorpen en kibboetsen. De steden Arad, Eilat en Beër Sjeva zijn zeker een bezoekje waard. Ook de kibboets Sde Boker, waar Ben Goerion begraven ligt, is erg populair tijdens een vakantie in Israël. Verder zijn de grotdorpen in de woestijn een echte bezienswaardigheid. Deze dorpen zijn uitgehouwen in rots, een schitterend plaatje!

Op vakantie met Kras

Wil jij tijdens jouw vakantie een uitgebreid bezoek brengen aan de Negev woestijn? Boek dan één van de vakanties naar Israël met Kras!

Ruïnes in Negev

Overal in de Negev zijn ruïnes te vinden uit vroegere tijden. Zo liggen langs de Specerijenroute stopplaatsen voor de karavanen. Ook zijn er overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen. De bekendste liggen bij Avdat, Mamshit en Shivta.

Oases in Negev

Oases in de Negevwoestijn zijn zeldzaam en daarom des te leuker om te bezoeken. Je kan er bijkomen in de schaduw van de bomen, pootjebaden en als het water diep is genieten van een duik in de woestijn! Een bekende oase is die bij Ein Avdat, een nationaal park. Kortom, een echte bezienswaardigheid tijdens je woestijnvakantie in Israël!

Temperatuur Negev woestijn

In de Negev woestijn is een, hoe verrassend, woestijnklimaat en hoe zuidelijker je gaat, hoe droger het wordt. De neerslag varieert dan ook behoorlijk, van ongeveer 20 tot 30 mm in het zuiden in het zuiden, in Eliat, tot ongeveer 200 mm in het noorden, in Beersheba. De gemiddelde temperatuur door het hele jaar heen is 25,7 graden. In de maanden juni, juli, augustus en september ligt de temperatuur in de Negev woestijn het hoogst. De maanden maart, april, mei en oktober zijn qua temperatuur en neerslag het beste voor een bezoek aan de woestijn.

Kaart Negev woestijn

photo by: Daviddje, Panse

Israël vakantie boeken? Vergelijk de beste reisorganisaties!

Vergelijk reisbureau’s
Artboard facebook google+ instagram linkedin maps pinterest twitter vimeo youtube world